Kerst, cadeaubonnen en de nieuwe WKR Terug naar het overzicht
29-10-2015:

Kerst, cadeaubonnen en de nieuwe WKR

Per januari dit jaar is de Werkkostenregeling (WKR) ingesteld door de overheid. Wij snappen het als je de exacte inhoud van deze regeling niet gelijk voor ogen hebt. Omdat het bijna kerst is, tijd voor het kiezen van kerstpakketten, lichten wij de WKR voor je toe.

Met de nieuwe WKR mag je als bedrijf maximaal 1,2% van het totale fiscale loon gebruiken als ‘vrije ruimte’. Deze vrije ruimte kan besteed worden aan onbelaste goederen en verstrekkingen voor werknemers. Je kunt hierbij denken aan cadeautjes voor een jubileum, maar natuurlijk ook het kerstpakket. Kortom, hartstikke handig! Over alles wat je boven de vrije ruimte uitgeeft moet een heffing van 80% betaald worden. Het is dus wel verstandig om inzichtelijk te maken hoe groot de vrije ruimte van het bedrijf is, voor je enthousiast begint met het inslaan van kerstgeschenken. Wij gaan je een tip geven om de kosten van een kerstpakket te drukken - een tipje van de sluier: de cadeaubon.

Rekenvoorbeeld vrije ruimte

In het rekenvoorbeeld hieronder is met fictieve cijfers weergegeven hoe je de totale vrije ruimte kunt berekenen.

- Gemiddelde fiscale loon: € 30.000
- Aantal medewerkers: 15
- Totale fiscale loonsom: € 450.000
- Percentage vrije ruimte: 1,2%
- Totaal onbelast te besteden: € 5.400
- Per medewerker onbelast te besteden: € 360

De berekende vrije ruimte per werknemer kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor leuke bedrijfsuitjes, een bedrijfssportkaart, reiskostenvergoeding of een fietsplan. Houd dus rekening met wat je al uitgegeven hebt aan andere posten wanneer het maximale bedrag voor een kerstpakket berekend wordt.

Kostenbesparende tip

Iedere kerst is het weer zo ver, bedenken waar je werknemers mee gaat verrassen. Er zijn genoeg minder originele cadeaus op de markt, zoals wijnpakketten, voorwerpen bedrukt met het bedrijfslogo en natuurlijk eten. Niet alleen zijn deze kerstpakketten vrij standaard, je moet ook rekening houden met de btw die boven het aankoopbedrag komt. Om toch een mooi en origineel kerstpakket te kunnen geven, zonder het risico te lopen dat je een heffing moet betalen, kun je een belastingvrij kerstgeschenk kiezen. Een cadeaubon bijvoorbeeld, is vrijgesteld van btw. Met een cadeaukaart weet je precies hoeveel je kunt uitgeven aan een kerstpakket zonder boven de vrije ruimte te komen. Om de cadeaukeuze zo breed mogelijk te maken voor je werknemers raden wij aan om eens te kijken naar de Keuzekaart van Cadeaukaart.nl. Op deze manier voorkom je ontevredenheid of teleurstelling, de werknemer kan namelijk met deze cadeaubon zelf zijn of haar kerstcadeau uitkiezen.

Bekijk de zakelijke mogelijkhedentracking pixel