Boekenweek 2015: Waanzin - te gek voor woorden Terug naar het overzicht
04-03-2015:

Boekenweek 2015: Waanzin - te gek voor woorden

Van 7 tot en met 15 maart is het weer Boekenweek! Deze tien dagen staan geheel in het teken van het Nederlandstalige boek met ieder jaar een ander thema. Het thema van dit jaar is Waanzin.

De Boekenweek

Bij de jaarlijkse Boekenweek hoort het boekenweekgeschenk. Dit is een boek dat ieder jaar door iemand anders wordt geschreven. Dit jaar door de Vlaamse Dimitri Verhulst (auteur van onder andere De kamer hiernaast). Het thema van de Boekenweek is ‘Waanzin’. Het bijbehorende motto ‘Te gek voor woorden’ sluit perfect aan op de literatuur met boeiende hoofdpersonen en hun excentrieke trekjes die afwijken van de norm.
Omdat wij zelf veel lezen zijn we bij onszelf te rade gegaan.

Welke boeken hebben wij de afgelopen tijd gelezen en sluiten ook goed aan bij het thema waanzin?

Welke boeken vinden wij waanzinnig?

Je kunt tot waanzin worden gedreven door bijvoorbeeld liefde, (over)lijden, rouw, depressie of psychoses. Waanzin is een breed begrip en hierdoor hadden we al snel onderstaande lijst samengesteld die we met jullie willen delen.

De gelukkige huisvrouw - Heleen van Royen
De debuutroman van Heleen van Royen gaat over de huisvrouw Lea van begin dertig wiens man makelaar is en graag vader wilt worden. Lea stemt hiermee in en wordt al snel zwanger. Maar na een zware bevallingen waarbij bijna alles tegen zit, belandt ze in een postnatale psychose. Ze wordt hierdoor zelfs een gevaar voor haar eigen kind. Ze staat vervolgens onder psychiatrische behandeling om haar gedachten weer op een rij te krijgen.
Toen ik je zag - Isa Hoes
Een aangrijpend boek over het effect van de waanzin in je hoofd op het dagelijks leven van jou en je gezin. In “Toen ik je zag” vertelt Isa over het leven met haar (overleden) echtgenoot die leed aan depressiviteit. Ze schrijft over het moment van hun ontmoeting, hun liefde voor elkaar, het gezinsleven en de worsteling met zijn depressie.
Eline Vere - Louis Couperus
Eline Vere is de debuutroman van Couperus. Het verhaal gaat over de 23-jarige Eline die eenzaam en ongelukkig is. Ze verliest zichzelf in haar fantasieën en dromen waardoor ze de grip op de werkelijkheid verliest. Ze wordt steeds ongelukkiger tot ze geen uitweg meer ziet.
De eenzaamheid van de waanzin - Ranne Hovius
Ben je geïnteresseerd in de psychologische kant van waanzin? Deze Boekenweek wordt het boek “De eenzaamheid van de waanzin” van Ranne Hovius uitgelicht. Hierin worden kritische vragen van psychiaters gekoppeld aan bekende literatuur van de laatste eeuwen, denk aan schrijvers zoals Dickens en Poe.

Op zoek naar een leescadeau?

Als je leesliefhebbers in je vriendengroep of familie hebt, dan is het geven van een boek altijd een goed idee. Je kunt ervoor kiezen om één van onze 'waanzinnige' boeken te geven. Maar als je het nog niet zeker weet, of bang bent dat een boek dat je koopt niet in de smaak valt, dan zit je goed bij Cadeaukaart.nl. Hier vind je verschillende cadeaukaarten in de categorie lezen! Je kunt bijvoorbeeld de Boekenbon Cadeaukaart geven. De ontvanger kan met deze cadeaukaart een boek naar keuze uitzoeken bij één van de aangesloten boekwinkeltjes of in het online assortiment.

Bekijk meer passende cadeaukaarten in de categorie ‘lezen’


Tip: Als jij op zondag 15 maart van plan bent om te reizen, neem dan het boekenweekgeschenk van Dimitri Verhulst mee. Op vertoon van zijn boek kun je namelijk gratis reizen met de NS!tracking pixel